06-28156832     scheepsbouwgeschiedenisvliss@gmail.com

LEZINGEN ONDERZEERS KMS DE SCHELDE.

Naar aanleiding van het uitkomen van het boek Luctor et Emergo, de onderzeeboten van de KMS De Schelde van Tobias van Gent en Ron van Maanen en de bouw van een model van de onderzeeboot de Hr. Ms. O16 heeft Museum Scheldewerf twee lezingen georganiseerd. In november 2018 was de lezing van dr. Tobias van Gent. Hij is historicus en was docent geschiedenis en politieke wetenschappen aan University College Roosevelt in Middelburg. Tegenwoordig lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij vertelde het fascinerende verhaal van de bouw van deze geavanceerde onderwatervaartuigen. Van de eerste Nederlandse onderzeeboot die in Vlissingen op 8 juli 1905 te water ging en de velen die nog zouden volgen tot de modernisatie van de Walrusonderzeeboten. Hij sloot af met de laatste ontwikkelingen op dit gebied.  

De tweede lezing wordt komend najaar gegeven door journalist Janet van Klink, co auteur van het boek De Tegenaanval over de in Vlissingen gebouwde Hr. Ms. O16. Deze onderzeeër behaalde in de nacht van 11 op 12 december 1941 het eerste geallieerde succes na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Museum Scheldewerf heeft opdracht gegeven voor de bouw van een model van dit schip dat begin van de jaren veertig wereldnieuws werd.

De datum voor deze lezing wordt nader bekend gemaakt.


KINDERACTIVITEITEN

Museum Scheldewerf biedt deze zomervakantie kinderen de gelegenheid hun eigen porseleinen sierbordje te ontwerpen. Maar ook een fotospeurtocht doen, bootjes vouwen, beschilderen en niet te vergeten spelen met de torenkranen of er zelf een bouwen van Meccano of Sio Montage.

Tijden: op de woensdag-, donderdag-, en zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur

Inlichtingen: scheepsbouwgeschiedenisvliss@gmail.com of 06-28156832

KUNGSHOLM 'THE LOVELY LADY FROM ZEELAND'   

VAN SCHEEPSBOUWKUNDE NAAR SCHEEPSBOUWKUNST

Met deze kleine expositie over het passagiersschip de Kungsholm willen we aandacht schenken aan scheepsbouwkunst. En dan niet speciaal de kunst van het schepen bouwen maar een afgeleide daarvan; het ‘portretteren’ van schepen en het bouwen van scheepsmodellen. Twee mannen die op de Scheldewerf hebben gewerkt, zich bekwaamden in scheepsbouwkunde maar uiteindelijk kozen voor scheepsbouwkunst. Jan de Quelery als maritiem schilder, Rinus Welleman als modelbouwer. Beiden weten, ieder in eigen vakgebied op uiterst minutieuze wijze schepen tot leven te brengen.

Omdat scheepsbouwkunde ook scheepsbouwkunst is ook aandacht voor twee scheepsbouwkundig ingenieurs van de KMS De Schelde; Jan Blokland Visser en Gé Pieterse.